Mieren in en om het huis kunnen hardnekkig zijn, maar je hoeft niet meteen naar chemische sprays of gif te grijpen. Er bestaan tal van natuurlijke bestrijdingsmiddelen die veilig zijn voor mens, huisdier en milieu. Hieronder vind je een overzicht van milieuvriendelijke methoden om mieren te verjagen of te bestrijden, zowel binnenshuis (bijvoorbeeld in de keuken) als buitenshuis (in de tuin). Ook vind je preventieve maatregelen om te voorkomen dat mieren zich (opnieuw) vestigen.

Mieren bestrijden binnenshuis

  • Azijn gebruiken als reiniger en afschrikmiddel: Mieren hebben een sterke reukzin en een hekel aan de penetrante geur van azijn. Maak aanrechten, vloeren en andere plekken waar mieren lopen schoon met een mengsel van water en (schoonmaak)azijn. Dit verwijdert direct het geurspoor dat mieren voor elkaar achterlaten, waardoor nieuwe mieren de route niet meer kunnen volgen. Doe dit regelmatig, vooral op plaatsen zoals de keuken waar vaak kruimels of zoetigheid liggen.
  • Afwasmiddel en water (natuurlijke spray): Een huis-tuin-en-keukenoplossing is een spray van water met een paar druppels afwasmiddel (eventueel gemengd met wat azijn of citroensap). Spuit dit direct op mieren en hun looppaden. Het sopje verstoort de geursporen en dekt hun geursignalen af, waardoor ze gedesoriënteerd raken. Bovendien zorgt afwasmiddel ervoor dat mieren verdrinken of stikken, doordat het hun waslaagje op het lichaam afbreekt. Na gebruik kun je de resten wegvegen. Deze methode is veilig in de keuken en laat geen giftige residu achter.
  • Sterk geurende kruiden en specerijen: Mieren mijden bepaalde krachtige geuren. Je kunt hiervan profiteren door zulke middelen op hun routes of bij naden te strooien:
    • Kaneelpoeder of -stokjes: Strooi kaneel op de looppaden of leg een paar kaneelstokjes bij de deur of raampjes waar mieren binnenkomen. De sterke kaneellucht zet mieren op een dwaalspoor – ze vinden de weg niet meer terug naar de voedselbron. Ook andere keukenspecerijen als nootmuskaat, kruidnagelpoeder of cayennepeper hebben een vergelijkbaar afwerend effect. Let op dat dit vooral werkt als tijdelijke afschrikking; het verjaagt mieren, maar bestrijdt niet het nest. Ververs het poeder regelmatig voor een blijvend effect.
    • Lavendel, munt en andere kruiden: Leg wat gedroogde lavendel of muntblaadjes op plekken waar mieren vaak verschijnen, of gebruik een paar druppels pepermuntolie op een wattenschijfje. Veel insecten, waaronder mieren, hebben een hekel aan de sterke geur van pepermunt en lavendel. Je kunt ook een paar takjes rozemarijn, salie of tijm neerleggen in keukenkastjes; deze aromatische kruiden kunnen mieren op afstand houden.
    • Knoflook- en uienpoeder: Strooi wat knoflookpoeder of uienpoeder langs plinten of in kieren. Deze scherpe geuren worden in sommige huistips genoemd als middel om mieren te weren, omdat de diertjes er niet van houden. (Tip: een open gesneden ui of teentje knoflook neerleggen bij een mierenspoor kan ook helpen – vervang deze wel elke paar dagen vanwege de geur in huis.)
  • Koffiedik (koffieprut): Gebruikt koffiedik is een klassiek huismiddeltje om mieren te verjagen. Mieren houden niet van de geur van koffie. Sprinkel wat vochtige koffiedik in hoekjes van het aanrecht, vensterbanken of bij deuropeningen waar mieren naar binnen komen. Het werkt als een natuurlijk afschrikmiddel en is onschadelijk voor de meeste huisdieren. Let op: koffiedik kan vlekken geven op lichte oppervlaktes, dus gebruik het op plekjes die gemakkelijk schoon te maken zijn.
  • Komkommerschillen en citroen: Verrassend genoeg hebben mieren een afkeer van komkommer. Leg enkele komkommerschillen of plakjes op de plekken waar mieren je huis binnenkomen of waar je een nest vermoedt. De beestjes mijden die locaties, want “mieren houden niet van komkommer”​. Evenzo kun je schijfjes citroen of sinaasappelschillen bij ingangen leggen – de citrusgeur werkt afstotend. Je kunt ook met wat vers citroensap langs deuropeningen en ramen wrijven om een geurbarrière te maken. (Bonus: dit verspreidt een frisse geur in huis.)
  • Barrières met krijt of talkpoeder: Een ouderwetse truc is om een lijntje schoolkrijt te tekenen of babypoeder (talkpoeder) te strooien op de drempel, vensterbank of andere kieren waar mieren binnenkomen. Mieren vermijden namelijk poederige en uitdrogende stoffen. Talkpoeder werkt bijvoorbeeld doordat het hun lichaam uitdroogt of hun ademhaling belemmert, en ze lopen er niet graag doorheen. Strooi een dun lijntje talkpoeder langs deuren en plinten – je zult merken dat mieren er niet overheen gaan. Deze methode is veilig en goedkoop, maar moet na verloop van tijd of na schoonmaken herhaald worden (vooral na vocht of stofzuigen verdwijnt de barrière).
  • Diatomeeënaarde (kiezelgur): Diatomeeënaarde is een natuurlijk poeder (gemaakt van fossiele algenschaaltjes) dat zeer effectief is tegen kruipende insecten zoals mieren​. Strooi wat diatomeeënaarde in scheuren, langs plinten of achter kasten waar mieren lopen. Het poeder is ongevaarlijk voor mensen en huisdieren, maar het beschadigt het pantser van mieren waardoor ze uitdrogen​. Gebruik wel voedselveilige (food grade) diatomeeënaarde binnenshuis en draag een stofmasker bij het aanbrengen om inademing van fijn stof te voorkomen. Laat het poeder enkele dagen liggen; daarna kun je de uitgedroogde mieren en het poeder opzuigen.
  • Natuurlijke lokdoosjes / vallen maken: In plaats van chemische mierenlokdozen kun je zelf een natuurlijke mierenval maken. Een bekende methode is een mengsel van poedersuiker en bakpoeder (zuiveringszout). Vul een ondiep schaaltje of dopje met gelijke delen zuiveringszout en poedersuiker en plaats dit op het aanrecht of in de kast waar mieren actief zijn​. De suiker lokt de mieren en het bakpoeder doen ze ongemerkt mee terug naar het nest. Mieren kunnen bakpoeder niet verteren en gaan er uiteindelijk aan dood​. Een variant hierop is een mengsel van suiker met borax of gist, maar let op: borax is ook een chemisch mineraal en kan schadelijk zijn voor huisdieren/kinderen. Daarom is zuiveringszout veiliger in huis. Controleer en ververs je lokval elke paar dagen tot je geen mieren meer ziet.
  • Fysiek verwijderen: Als de mierengroep binnenshuis klein is, kun je ze ook meteen verwijderen zonder bestrijdingsmiddel. Zuig ze op met de stofzuiger (onthoud wel om meteen daarna de stofzuigerzak te legen buiten het huis, anders kruipen ze er weer uit). Of veeg de mieren op met een vochtig papier en spoel ze weg. Hoewel dit meer een noodmaatregel is dan een langdurige oplossing, kan het helpen om een toevallige verkenner of een paar mieren weg te vangen vóórdat ze een spoor uitzetten.

Mieren bestrijden buitenshuis

  • Kokend water (voor het nest): Een doeltreffende natuurlijke methode om een mierennest in de tuin aan te pakken is door herhaaldelijk kokend water in het nest te gieten​. Zoek de opening(en) van het mierennest (kleine hoopjes zand tussen tegels of gaatjes in de grond) en giet er dagelijks een ketel kokend water in, een paar dagen achter elkaar. Het hete water doodt de mieren in het nest en doet de kolonie slinken. Voor extra effect kun je aan het kokende water een scheut azijn of uitgeperst citroensap toevoegen – de geur hiervan schrikt overlevende mieren af en verstoort hun terugkeer. Let op: gebruik kokend water alleen op plekken zoals tussen bestrating of op een terras, niet direct op je planten (het water kan wortels beschadigen). En pas op voor je eigen veiligheid bij het hanteren van kokend water buiten.
  • Herhaaldelijk koud water gieten: Wil je liever de mieren verjagen zonder ze te verbranden, dan kun je ook meerdere keren per dag koud water over een mierennest gieten​. Door een nest regelmatig te overspoelen, maak je het leefgebied onaangenaam voor de mieren. Ze zullen hun kolonie mogelijk verplaatsen naar een andere, rustigere plek (hopelijk verder weg van jouw huis). Deze methode is vooral bruikbaar bij nesten in potten, borders of tussen tegels. Het vergt wel geduld en herhaling (dagelijks flink wat water) om effect te zien. Tip: stamp na het gieten voorzichtig op de grond om het nest verder te ontwrichten – dit stimuleert de mieren om te verkassen in plaats van terug te keren.
  • Omgekeerde bloempot (nest verplaatsen): Als je een beginnend of klein mierennest in de tuin hebt, kun je proberen de mieren kolonie te verhuizen. Zet een omgekeerde bloempot gevuld met wat aarde op of naast het nest​. De mieren worden aangetrokken door de beschutte, droge plek en zullen geleidelijk hun eitjes en poppen in de bloempot verhuizen (vooral als de pot lekker warm wordt in de zon). Zodra je merkt dat de mieren zich in de pot hebben genesteld, schuif je voorzichtig een stuk karton onder de pot en verplaats je het geheel naar een plek ver van huis (bijvoorbeeld een afgelegen hoek van de tuin of bosjes verderop). Zo ben je ze op een diervriendelijke manier kwijt zonder de kolonie te doden.
  • Natuurlijke vijanden stimuleren: In de natuur hebben mieren ook vijanden. Hoewel het lastig is om gericht mieren te laten opeten, kun je je tuin aantrekkelijk maken voor vogels en andere insecteneters. Plaats bijvoorbeeld een vogelhuisje of vogelbad in de buurt – sommige vogels pikken graag in de grond en eten daarbij ook mieren(op). Ook kippen (voor wie ze heeft) scharrelen mieren naar binnen als proteïnerijk hapje. Dit is uiteraard geen directe oplossing voor een plaag, maar het draagt bij aan een natuurlijk evenwicht. (Als bonus help je ook bij de bestrijding van andere insecten.)
  • Diatomeeënaarde rondom huis en terras: Net als binnenshuis kun je ook buiten diatomeeënaarde inzetten. Strooi een cirkel van dit poeder rond de voet van je terras, om een plantenbak of om de poten van een tuintafel (als daar vaak mieren op kruipen). Wanneer mieren erdoorheen lopen, kleeft het aan hun lijfje en drogen ze uit​. Omdat regen het effect wegspoelt, is het het beste om dit te gebruiken op droge dagen of op beschutte plaatsen (bijvoorbeeld in de garage, tuinhuis of onder een afdak). Vervang of vul het poeder aan na een regenbui voor blijvend effect.
  • Huismiddeltjes strooien op het terras of pad: Veel van de sterk ruikende middelen die binnen werken, kun je ook buiten toepassen. Strooi bijvoorbeeld kaneel, kruidnagel, nootmuskaat of peper in de scheuren waar mieren uit de grond komen. Ook een kringetje van koffiedik rondom een plantenbak of om de opening van een nest kan helpen mieren te weren. Houd er rekening mee dat je deze middelen buiten vaker moet aanbrengen, zeker na regen of wind, omdat ze wegspoelen of verwaaien. Ze zijn vooral nuttig om terras of picknickplekken tijdelijk vrij van mieren te houden (bijvoorbeeld vlak voor een tuinfeestje even wat kaneel strooien onder de tafelrand).
  • Planten die mieren weren: Een duurzame oplossing in de tuin is om bepaalde planten te zetten die mieren van nature op afstand houden. Mieren zijn erg geurgevoelig en hebben een hekel aan planten met sterke geuren zoals lavendel, afrikaantjes (Tagetes), salie, basilicum, knoflook, munt en goudsbloem​. Je kunt bijvoorbeeld lavendelstruikjes planten langs de gevel of munt in potten bij de deur zetten. Afrikaantjes en goudsbloemen doen het goed in de border en hun aanwezigheid kan mieren uit de buurt houden​. Hoewel dit geen 100% garantie is dat er nooit een mier voorbij komt, merk je vaak dat in een tuin met deze geurige planten veel minder mieren te vinden zijn op de paden. Bonus: veel van deze planten (zoals basilicum, munt en lavendel) kun je zelf ook in de keuken gebruiken of ze fleuren je tuin op met mooie kleuren.
  • Aaltjes (nematoden) inzetten: Voor ernstige mierennesten in gazons of tussen tegels kun je overwegen om natuurlijke parasieten in te zetten, zoals speciale aaltjes die mieren bestrijden. Deze microscopisch kleine nematoden kun je kopen als biologische bestrijding; je giet ze met water in het nest. Ze dringen de mieren binnen en infecteren deze, wat de kolonie kan verzwakken. Dit is een volledig gifvrije methode en ongevaarlijk voor mens, huisdier en planten. Let wel dat de toepassing vrij specifiek is en dat je goed de instructies moet volgen (bijvoorbeeld de juiste bodemtemperatuur en vochtigheid). Aaltjes werken het best bij hardnekkige tuinplagen en minder bij incidentele mierensporen.

Preventieve maatregelen tegen mieren

Voorkomen is beter dan bestrijden. Door je huis en tuin minder aantrekkelijk te maken voor mieren, kun je veel overlast voorkomen. Hier zijn enkele preventieve tips om te zorgen dat mieren zich niet vestigen of na bestrijding weer terugkomen:

  • Ruim voedselresten direct op: Mieren komen vooral af op etensresten, kruimels en zoetigheid. Laat dus geen restjes eten of gemorste druppels siroop/frisdrank rondslingeren​. Veeg de tafel en het aanrecht na het koken en eten, en zorg dat er ‘s nachts geen kruimels op de vloer liggen. Vergeet niet om ook onder keukentoestellen (broodrooster, fornuis) regelmatig schoon te maken.
  • Voedsel goed afsluiten: Bewaar suiker, koekjes, brood en andere eetwaren in afsluitbare voorraadbussen of bakjes​. Mieren kunnen via de kleinste kiertjes in kasten komen, dus zorg dat alles wat potentieel aantrekkelijk is voor ze (zeker zoete spullen) in dichtende plastic of glazen bakken zit. Ook huisdiervoer is geliefd bij mieren – zet honden- en kattenbrokjes in afgesloten emmers en haal eventueel het voerbakje weg na het eten van je huisdier.
  • Houd het keukenoppervlak schoon (geursporen verwijderen): Poets regelmatig je aanrecht, vloeren en kastplanken met een sopje of mengsel van water en azijn. Zelfs als je geen etensresten ziet, kunnen er onzichtbare geursporen liggen die mieren hebben achtergelaten. Door schoon te maken met een mild schoonmaakmiddel of azijn, wis je die sporen uit, zodat verdwaalde mieren geen pad kunnen volgen. Besteed extra aandacht aan spleten en randen waar mieren eerder gezien zijn.
  • Afval goed beheren: Gebruik een afvalbak met een goed sluitende deksel en leeg de vuilnisbak regelmatig (liefst dagelijks als er etensresten in zitten)​. Een vuilnisbak die overloopt of langdurig open staat, is een paradijs voor mieren (én andere ongedierte). Reinig de binnenkant van de afvalbak af en toe met water en zeep om etensresten en geurtjes te verwijderen. Zet buitenafvalcontainers iets van de muur af en zorg dat de randen schoon blijven, zodat mieren hier niet in kunnen kolonisereen.
  • Dicht kieren en scheuren: Controleer je huis op mogelijke ingangen voor mieren. Mieren hebben maar een minuscuul gaatje of barstje nodig om binnen te dringen​. Maak je huis “mierproof” door gaten, kieren en scheurtjes te dichten​. Denk aan naden langs plinten, scheuren in de muur, kieren bij raamkozijnen en deurposten. Gebruik kit, caulk of tochtstrips om deze openingen af te sluiten. Ook roosters van ventilatieopeningen kun je voorzien van fijnmazig gaas, zodat mieren (en andere insecten) er niet gemakkelijk doorheen kunnen.
  • Ventilatie en droogte: Sommige mierensoorten komen op vochtige ruimtes af (bijvoorbeeld in badkamers of bij lekkages). Zorg daarom dat je huis goed geventileerd en niet te vochtig is. Repareer lekkende kranen en leidingen, en vermijd stilstaand water. In een droog interieur is er minder voor mieren te halen behalve voedsel.
  • Tuinhygiëne: Wat buiten gebeurt, heeft invloed op binnen. Voorkom dat mieren aangetrokken worden tot je tuin door ook daar voedselbronnen te beheersen. Ruim gevallen fruit van fruitbomen op (rottend fruit trekt zowel mieren als wespen aan). Dek je composthoop of GFT-bak af zodat mieren niet vrij kunnen snoepen. Als je regelmatig buiten barbecuet of eet, maak dan tafels, BBQ en vloeren direct schoon van kruimels en gemorste zoetigheden. Zet geen zoet voer of stroop direct rondom het huis voor andere dieren (bijv. voer voor vogels of honing voor bijen) op een manier die mieren bereikbaar vinden.
  • Bestrijd bladluizen op planten: Mieren “hoeden” bladluizen omdat ze de honingdauw (zoete uitscheiding) van bladluizen lusten. Heb je in je tuin veel planten met bladluis, dan komen daar vaak mieren op af die de luizen melken. Probeer bladluis dus natuurlijk te bestrijden (bijvoorbeeld met een krachtige waterstraal, biologische sprays of door lieveheersbeestjes aan te trekken) zodat deze suikerbron verdwijnt. Minder bladluizen betekent minder mieren in de buurt van je huis.
  • Houd afstand tussen begroeiing en het huis: Snoei bomen en struiken die tegen je gevel of dak aankomen. Takken die je huis raken, kunnen fungeren als snelweg voor mieren rechtstreeks naar je ramen of dakgoot. Door een kleine tussenruimte te houden, moeten mieren via de grond naar binnen en dat maakt het makkelijker om ze te weren. Ook goed om te controleren: klimop of andere ranken tegen de muur kunnen schuilplaatsen bieden voor mieren; houd ze in toom of kijk er regelmatig achter.
  • Creëer een onaantrekkelijke omgeving voor nesten: Mieren nestelen graag onder beschutte, droge objecten. Vermijd het opstapelen van houtblokken, stenen of ander materiaal direct naast de gevel – dit zijn potentiële nestplaatsen. Zorg voor een opgeruimde tuinafwerking: vul gaten in het terras of tussen stoeptegels op met zand of voegmiddel, zodat er minder holtes zijn voor mierenkolonies. In het gazon kun je regelmatig beluchten en licht besproeien; extreem droge zandgrond trekt graafmieren aan, dus houd het gras gezond.
  • Natuurlijke afschrikmiddelen inzetten rondom huis: Als preventie kun je langs de buitengrenzen van je huis af en toe natuurlijke afschrikmiddelen strooien. Denk aan een randje kaneelpoeder of koffiedik bij de buitendeuren, of een paar druppels pepermuntolie bij het raamkozijn. Dit creëert een geurbarrière die mieren niet aantrekkelijk vinden, zodat ze je huis voorbij lopen. Ververs deze barrières wel geregeld, zeker na regen.

Onderverdeeld in:

Blog,

Laatste Update: februari 12, 2025